FOTOS   ANIVERSARI

  FOTOS  DE LA HISTORIA   

 

 


 HISTÒRIA  DE CAL FARRÉ 


Les arrels de Cal Farré es troben l'Agost del 1916. Aquell any, els meus padrins compren una casa a Vallfogona. La casa correspon a la meitat de l'actual restaurant Cal Farré. Aleshores comencen a treballar de ferrers, adaptant a la casa una rudimentària fonda amb habitacions. A la primera planta queda una sala i una petita cuina on hi comencen a fer els primers menjars, principalment per als viatjants, comediants i pastors que periòdicament passaven per la vila.

El Març de 1924 amb la compra de la casa del costat, neix Cal Farré. Tiraren les parets del mig a terra quedant la ferreria i cafè a la planta baixa, sala de ball i menjador a la primera planta i habitacions i vivenda a la segona planta.

Cal Farré va tancat durant la guerra civil, fins al 1941 no van deixar obrir el local, tot i denega el permís fer cinema.

L'any 1948, es torna a reformar construint la sala de ball a la planta baixa, juntament amb el cafè i la ferreria.

A poc a poc, el meu pare Joan Prat va tirar endavant el negoci tot superant tots els contratemps.

El 1952 fou una data important: La incorporació de la mare Ramona Cases, una persona que ho dóna tot sense demanar res a canvi. La seva entrada a la cuina, va coincidir amb l'aparició damunt del taulell del bar, juntament amb els entrepans, les "sarsueles" (barreja de calamars amb oli , escopinyes, olives, 'kimbos', anxoves) i unes quantes tapes calentes (sípies, cassola de caragols, panxa de porc, calamars a la romana, etc..).

La construcció del canal l´any 1955 va ser important, també per Cal Farré durant anys van passa molta gent tant a menjar com a dormir.

Al voltant del 1960, comença a fer els primers banquets de bodes i d'altres celebracions importants, així com tota mena de menjades, sopars de colles d'amics, revetlla de cap d’any, menú, carta, caragolades, etc.. El públic es va incrementant dia a dia per gaudir dels plats típics de la zona. Sens dubte, són els caragols a la llauna el plat estrella que dóna a conèixer el restaurant i el poble de Vallfogona a molta gent.

Fou el setembre de 1968 quan desapareix la ferreria i dóna pas a una nova sala de ball molt més gran. A la primera planta va quedar una cuina i un petit menjador pels clients de cada dia i grups reduïts, utilitzant la sala de ball per als banquets.

El maig del 1985 una altra reforma desapareix la sala de ball donant pas a l'actual restaurant .


Cal Farré a estat el punt neuràlgic de molts dels esdeveniments de Vallfogona :


˜ Fou la seu del centre republicà. Més tard acollí els primers mítings de la democràcia i les primeres reunions amb destacats dirigents polítics.

˜ La primera televiso en blanc i negre l' any el 15 de desembre de 1960, fou tot un esdeveniment la primera emissió fou la boda de Balduino i la Fabiola

Al principi també vam fer projeccions de cinema mut. Quan van sortir els primers vídeos , durant algun temps vam passar pel·lícules de tota mena, fins a donar pas als actuals sistemes informàtics i multimèdia.

˜ En els primers anys el ball es feia amb la música d'un piano, fins que van aparèixer els primers gramòfons. Un pas endavant el dóna la compra d'una gramola amb ràdio incorporada que ja utilitzava els primers discs de pissarra , desprès equip de música hi-fi, fins arriba a tindré tota la música disponible per internet.

˜ Organització del ball les festes més importants de l'any. Fou l’escenari de les festes majors amb la presència de les millors orquestres i grans espectacles. Al principi es feien amb envelats (un any es feien a per amunt i una altre any per avall)fins al 1968 quan totes les festes es van fer a la nova sala de ball de Cal Farré.

Primer el ball de vermut després de missa, a la tarda concert i per acabar el dia, ball de tarda i nit.

L'espectacle de cada festa major era un acte imprescindible; van actuar entre d'altres: Carmen Delirio, Mary Santpere, Conxita Bautista, Germans Calatrava, Josep Guardiola, Cassen, Ramon Calduch, Capri, Pere Tapies . També la ultima representació de l'espectacle: Mort de Gana Show, de La Trinca amb Rosa Mª Sardà l´ any 1973.

˜ Cada any per Sant Cristòfol , molts camioners de Balaguer, després de beneir els vehicles es desplaçaven a celebrar la festa fins a Cal Farré. Era el moment de degustar el vermut amb sifó de la casa i les seves corresponents tapes.

˜ També cada cop que el Barça guanyava al Madrid qualsevol títol important, els de la penya barcelonista de Balaguer, veníem a Cal Farré a celebrar amb cava la victòria .

˜ Cada any a cal Farré els “reis mags” repartien els regals a tots els nens i nenes.

˜ També amb les "quinieles" es van repartir moltes il·lusions i alguns premis importants.

˜ Cursets de sardanes que van donar pas a la formació de la colla " Verge del Roser".

˜Al cafè durant molts anys l'activitat principal fou la de jugar a cartes. També cada estiu a la fresca es reunia la gent del poble per fer petar la xerrada fins a altes hores de la matinada.

˜Pel jovent: ball amb discs cada diumenge, sala de jocs: bolera, futbolí , billar, ping-pong. També a les llotges de dalt vam muntar el primer pub amb els èxits musicals del moment, lloc per prendre una copeta, lligar o tan sols xerrar.

˜La típica plantada del xop fou també davant de Cal Farré, cada vigília de la festa del Roser

 ˜ Durant tots aquests anys hem intentat aconseguir la satisfacció de milers d’amics i clients amb tota mena de menjars :el menú, la carta de cada dia passant pels sopars de colles d'amics, revetlla de cap d’any fins tota mena de celebracions de festes familiars , bateigs, comunions, bodes, etc.

L´excel·lent trajectòria del restaurant queda assegurada el 1993 amb el meu enllaç amb l´Anna Guillaumet amb la  il·lusió de seguir complaent a tots els nostres amics.

Seguim la mateixa línia, fent els mateixos "cargols a la llauna cal Farré", tot millorant constantment ,amb la incorporació de nous plats i la modernització de les nostres instal·lacions.

                             Ramon Prat